Свечано обележен Дан школе 16.04.2019.године

Објављено уторак, 23 април 2019 Аутор Колетктив школе

    Дана 16.4.2019. године Основна школа „Сава Максимовић“свечано је обележила Дан школе.

  На почетку програма директорка школе Љиљана Крничан честитала је Дан школе ученицима, запосленима и пензионерима, а затим је изразила задовољство што  име колектива школе има посебну част да поздрави присутне госте: представнике Националног Савета румунске националне мањине секретара Тибериа Чортана, координатора Одбора за образовање при Националном Савету Родику Алмажан, присутне чланове Школског одбора, Савета родитеља, представнике локалне самоуправе, присутне директоре школа са територије Општине Ковин, представнике КУД-а, организација, као и дугогодишње уважене сараднике наше школе.

    Директорка је изразила задовољство што баш на Дан школе има посебну част да присутним гостима саопшти Одлуку Националног Савета румунске националне мањине која гласи:

     Извршни одбор Националног Савета румунске националне мањине на седници одржаној 14.04.2019.године доноси

О Д Л У К У

ПРОГЛАШАВА СЕ  Основна школа „Сава Максимовић“ из Мраморка за УСТАНОВУ ОД ПОСЕБНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ОБРАЗОВАЊЕ РУМУНСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ.

 

 

    Након тога се у име колектива школе и у име свих претходних генерација ученика школе и свих својих претходника који су присутни на свечаној приредби захвалила Националним Савету румунске националне мањине који је донео одлуку да ОШ“Сава Максимовић“ у Мраморку стекне статус школе од посебног значаја за образовање румунске националне мањине.

    Такође се захвалила претходном директору школе Бранкици Савић која је у току свог мандата пружала подршку за очување и неговање румунског језика са елементима националне структуре, неговање мултиетичности и мултикултуралности, секретару школе Бранку Ковачевићу, свим наставницима и учитељима који су изводили наставу на румунском језику претходних година, а неки од њих су већ дуги низ година наши пензионери, наставницама Флорики Црепајац, Лучији Наод, Ани Тмушић, Родики Стеријан, Лућијану Чолаку, наставници Мариники Пурић која данас предаје румунски језик са елементима националне културе где више од 1/3 ученика изучава румунски језик. Ученици наше школе учествују на свим манифестацијама и приредбама на румунском језику, а да се румунски језик заиста и негује доказује и чињеница да је ученица наше школе  2017. године учествовала на републичкој смотри рецитатора „Песниче народа мог“ рецитујући песму на румунском језику.

     Захвалност је изразила свима који су дали свој допринос да се уваже принципи једнаког права и доступности основног образовања, ефикасности и ефективности, у складу са географским, демографским, културним, економским и другим карактеристикама, уз уважавање специфичности локалне традиције национално мешовитих подручја и подручја насељених националним мањинама и то:

родитељима ученика, колективу школе, представницима Синдиката Драгани Пауновић,  Душки Мосуровић , председнику ОО Синдиката просветних радника Ковина Драгани Ђурић, представницима  КУД-а Мраморак Миловану Ђорђевићу и Љенуци Цимеша.

    Затим је уследио свечани програм који су извели ученици наше школе и будући прваци.

На почетку програма први су наступали чланови оркестра који су извели бугарску народну песму „Ergen Dedo“.Најмлађи учесници програма, наши будући прваци, извели су ритмичку игру „Пачији плес.“Ученица четвртог разреда Анастасија Вукотић рецитовала је песму Д. Лукића  „Свађалице“ на румунском језику. Овом песмом ученица је представљала нашу школу  на Општинској и Зонској смотри рецитатора. Ритмичком игром уз песму на румунском језику „Кад си срећан“ представили су се ученици првог разреда. Ученик трећег разреда Никола Вукотић рецитовао је песму „Љутито мече“ Љ.Ршумовића којом је представљао школу на Општинској и Зонској смотри рецитатора. Песму „Кад си срећан“ на енглеском језику отпевали су ученици другог разреда. Ученица првог разреда Лара Вукотић рецитовала је песму “Неће мачка да се сиграмо“ Ј.Ј.Змаја којом је представљала школу  на Општинској смотри рецитатора.Пошто нам се приближава најрадоснији хришћански празник Васкрс, ученици трећег разреда отпевали су  „Васкршњу песму“.Учесница Општинске смотре рецитатора Зорана Ковачевић, ученица осмог разреда  рецитовала је песму Алексе Шантића „Остајте овдје.“ Ритмичку игру „ Нек свуд љубав сја“ извели су ученици четвртог разреда.

    Свечани програм је у веселој и празничној атмосфери завршен традиционалном израелском песмом „Hava Nagila“ коју су  извели чланови хора и оркестра наше школе.

 

Погодака: 1429