Осмаци обележили Дан примирја у Првом светском рату

Објављено понедељак, 20 јануар 2020 Аутор Драгана Пауновић

Дана 13.11.2019. године  у  ОШ „ Сава Максимовић“  наставница историје Анита Меза у сарадњи са наставницом српског језика  Драганом Пауновић и наставницом технике и технологије Викториом Крничан Крстић   организовале су и реализовале угледни  час на тему  Први светски рат и писци у њему,  у  част Дана примирја у Првом светском рату.  Претходне недеље, као увод и инспирација  за даљи рад ученика,  наставнице су приредиле малу изложбу  о узроцима, току и последицама  рата, о деци и женама као учесницима, као и уметницима који су директно или индиректно учествовали у рату. Све су то преточиле у презентацију на угледном часу, пропратиле казивањем стихова „Плаве гробнице“ и  инсертом из филма „Где цвета лимун жут“.  Као знак добродошлице подељени су амблеми Наталијине рамонде који су ученици израдили на часу технике и технологије. Интеракција ученика и наставника, као  и међусобна сарадња   ученика, била је присутна у већој мери.  Нарочито се испољила у деловима  часа где су ученици извлачили питања и на основу одговора правили  групе. Долазило је и до исправљања одговора ученика који су погрешили и  „залутали“ у погрешну групу. За ученике који слабије напредују осмишљени су задаци у складу њихових  могућности,  па су и они били задовољни јер су  активно учествовали у реализацији.

             На основу анкета ученика час је био  у већој мери успешан, наставне методе адекватне за одабрану наставну јединицу, а реализација часа текла је спонтано и толерантно.  Ученицима су се допали инсерти из филма „Где цвета лимун жут“ и снимак песме „ Тамо далеко“, а првенствено сарадничка атмосфера и  могућност дискусије на одређене теме. Циљ часа и исходи учења су остварени, као и међупредметне компетенције.

           На крају часа објашњена је симболика „Наталијине рамонде“, коју су као амблем, на почетку часа,  добили сви ученици и наставници, педагог  и директор школе.  Ученицима је предочено шта би било добро погледати , прочитати  у  вези са Првим светским ратом, као  и која места би могли посетити, ако им се буде пружила прилика у животу.  

Погодака: 1128