Европски дан борбе против трговине људима

Објављено понедељак, 18 октобар 2021 Аутор Даниела Главонић

Данас је Европски дан борбе против трговине људима. Kaмпању је покренуо Савет Европе с циљем подизања свести о борби против трговине људима. Европска Kомисија је 2007. године прогласила 18. октобар за Дан борбе против трговине људима. Од тада се у свим земљама чланицама ЕУ организују активности на националном нивоу којим се жели скренути пажња јавности на опасности и последице трговине људима.

Трговина људима је глобални феномен који погађа све земље (како оне у транзицији и неразвијене земље, тако и земље у развоју).  Трговина људима се односи на активнсти којима се на неки начин приморава нека особа, да  буде искоришћена у циљу експлоатације било које врсте. 

До експлоатације долази употребом силе, претње, преваром, злоупотребом положаја, отмицом или на неки други начин.  Када се ради о трговини децом, није важно које средство је употребљено - говоримо о трговини људима, чак иако није било елемената претње, принуде, злоупотребе положаја и слично. Такође, пристанак жртве – а нарочито детета – на експлоатацију не мења чињеницу да се ради о трговини људима и да је то кривично дело. Циљ трговине људима је остваривање зараде (или неке друге користи) кроз експлоатацију, било да се ради о принудном раду, принудном просјачењу, принуди на вршење кривичних дела, сексуалној експлоатацији, принудним браковима, трговини органима или неком другом облику.

            Трговина људима представља најгрубљи начин кршења људских права и једно од најтежих кривичних дела против човечности. Обично почиње врбовањем, превожењем, пребацивањем, скривањем или примањем. Постоји неколико начина како трговци људима долазе до људи, неки од њих су:

 

Последице трговине људима су веома тешке, оне могу бити психичке: (траума, стрес, нарушене емоционалне реакције, неповерење, осећање безвредности, ниско самопоштовање, повлачење из друштва, ризично понашање у адолесценцији); физичке (повреде, смрт, разна тешка обољења), друштвене (прекидање веза са породицом, другим људима, обележеност, одбацивање), економске (материјална штета – рад без зараде).

 

Увек треба имати на уму да се трговина људима не догађа „неком другом“ и „негде другде“. Она се може догодити било коме и било где,  из тог разлога треба ову тему увек изнова покретати, скретати пажњу на ову појаву и и едукавати децу шта све можемо да урадимо како до овога не би дошло.

Погодака: 972