Европски дан трговине људима

Објављено уторак, 18 октобар 2022 Аутор Даниела Главонић

Обележавање 18. октобра - Европског дана борбе против трговине људима

              Трговина децом и младима је посебно сложен феномен, а школе, односно запослени у установама образовања, услед свакодневног контакта са ученицима, међу првима могу да уоче неке од знакова који указују на повећан ризик или потенцијалну укљученост ученика у неки од облика трговине људима. Благовремено откривање и препознавање фактора ризика и могућности да ученик постане део ланца трговине представља основ за правовремено реаговање и адекватну интервенцију у циљу спречавања експлоатације ученика и/или обезбеђивања адекватне подршке ученику.

Трговина људима представља најгрубљи начин кршења људских права и једно је од најтежих кривичних дела, односно један  од најсложенијих и најтежих облика насиља којима деца и млади могу да буду изложени.

Три елемента трговине људима:

1.Чин: врбовање, превоз, премештање, скривање или прихват лица

уз коришћење

  1. Начин: претња или употреба силе или други облици принуде,

отмица, превара, обмана, злоупотреба положаја или рањивости,

давање или примање новца или користи да би се добио

пристанак лица које има контролу над другим лице у сврху

  1. Намера: експлоатација (сексуална експлоатација, принудни рад

или услуге, ропство или поступци слични ропству, служење,

узимање органа).

НАЈЧЕШЋИ ОБЛИЦИ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА

аутомобила и др.

КАКО ТРГОВЦИ ВРБУЈУ ЖРТВЕ?

који се нуде у огласима су описани као примамљивији, боље плаћени и омогућују боље услове рада него у земљи у којој потенцијална жртва живи (чување деце, манекенство и сл.);

познаје или у које има поверење;

 

КО СУ ЖРТВЕ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА?

Било ко може постати жртва трговине људима, без обзира на пол, узраст, порекло, друштвено-економски статус, образовање и друга лична својства.

Деца свакако представљају најрањивију групу жртава трговине људима и најчешће су принуђена на сексуалну експлоатацију, прошњу, принудни рад, принудне бракове и др.

И у нашој школи ће бити обележен овај значајан датум. 

Извор: ППТ презентација“ Улога школе у заштити од тргоние људима“  коју је перипремила Станојка Урошевић, педагог и саветник спољни сарадник за заштиту од насиља; „Водич за примену ревидираних индикатора за прелиминарну идентификацију ученика који су потенцијалне жртве трговине људима“

Погодака: 602