Обележен велики јубилеј -200 година од оснивања школе у Мраморку

Објављено среда, 22 децембар 2021 Аутор Љиљана Крничан

Дана 17. децембра 2021.године у Основној школи “Сава Максимовић” у Мраморку свечано је обележен велики јубилеј-200 година од оснивања  Народне школе и доласка првог учитеља у Мраморак.

     Тим поводом одржана је свечана приредба у холу школе.


На почетку програма директорка школе честитала је јубилеј ученицима, родитељима,
наставницима, свим запосленима и пензионерима и изразила част и задовољство да у име колектива школе поздрави присутне  госте:
Његову екселенцију  конзула Румуније у Вршцу Баба Даниела, секретара при Националном савету Тибериа Чортана, координаторку Одбора за образовање Родику Алмажан, помоћника председнице општине Ковин Душана Максимовића, чланове Школског одбора и Савета родитеља,  руководиоца одељења за јавне службе и општу управу Стојанку Тасић, просветног инспектора Радета Бракочевића, председника Савета МЗ Александра Паулицу, присутне директоре школа са територије Општине Ковин, представника српске православне цркве Ивана Милановића, председника Црквеног одбора румунске православне цркве Симуљ Виктора, представнике КУД-а, ДВД-а, као и дугогодишње уважене сараднике наше школе. Директорка је изразила захвалност академику проф.др. Драгољубу Живковићу који је покренуо иницијативу да се у дворишту школе ове године засади бели дуд који ће бити симбол великог јубилеја и истакла:

    „Велики је број ученика, учитеља и наставника који су током два века од настанка школства у Мраморку стицали и преносили знања, а овде стечена знања су многим мраморачким  ђацима била основа за будуће успешно школовање, напредак и развој.
Први учитељ у Мраморку био је свештеник Вилхем Ланг који је дошао из Немачке за немачку наставу и који је 1821.године предао захтев Ригименти у Панчеву за доделу плаца за изградњу школе и цркве. У месецу октобру  додељена су оба плаца и убрзо се приступило оснивању школе за српску и румунску децу.
Бројни су успеси ученика наше школе током 200 година постојања.

О успесима наших ученика сведоче значајне награде, дипломе и признања које су ученици освајали на такмичењима од општинског до републичког нивоа и које су истакнуте на видним местима у школи. Имена ученика и њихових наставника су записана у Летопису школе који је водила наставница Дрина Васојевић и који и данас постоји и темељ је за све садашње генерације ученика чија имена и успехе настављамо да уписујемо, а путоказ је за све будуће генерације.
Велики успеси наше школе су резултат вредног рада, труда и залагања ученика и њихових наставника и свих претходних директора школе који су промовисали вредности образовања и васпитања и поштовање и неговање принципа једнаког права и доступности основног образовања у складу са географским, демографским, културним, економским и другим карактеристикама, уз уважавање специфичности локалне традиције национално мешовитих подручја и подручја насељених националним мањинама, што доказује и програм који су ученици и њихови наставници припремили.

Чланови хора ученика нижих разреда Душан Милосављевић, Милош Станојев,Страхиња Полић, Катарина Вујичић,Тадија Микша, Марко Гава, Вељко Кањевац, Катарина Бошковић, Душица Трмчић, Дејана Ника, Лина Никола, Андреја Гобелић, Јулијана Вујовић, Милијана Гуцу, Слађана Шајин, Нада Веселић Околи, Лара Буљугић, Лара Вукотић и Кристина Павловић, које је припремала наставница Виолета Помар у оквиру обогаћеног једносменског рада, отворили су програм Химном школе:

Ми се школи радујемо,

Радујемо школи ми.

„Сава Максимовић“ је наша школа,

наша школа најбоља.

Тра ла, ла, ла, ла, ла

Ла, ла, ла, ла, ла.

Учимо да бројимо, рачун

амо и читамо,

Учимо да цртамо, да певамо и свирамо...

„Сава Максимовић“ је наша школа,

наша школа најбоља.

Трала ла, ла, ла, ла,

Ла, ла, ла, ла, ла.

Члановима хора придружили су  се  и чланови рецитаторске секције Анастасија Вукотић, Марија Аксентијевић, Милица Поповић, Ана Мићић, Вељко Околи Веселић, Никола Вукотић, Нина Санковић, Маша Ристић и Јована Живанов, који су говорили историјски део на српском језику, а  који је припремила наставница Драгана Паун

овић. Она је припремила презентацију која је пратила цео програм на српском, немачком и румунском језику. Ученице Драгана Никола, Милица Матови

ћ и Теодора Несторовић, чланице хора виших разреда, у пратњи наставнице Виолете Помар, отпевале су песму „Востани, Сербије“Доситеја Обрадовића, а након тога  Катарина Вујичић, ученица 2.разреда коју је припремала учитељица Бранкица Савић,  рецитовала је песму   Школа Драгана Лукића.
 Тамара Бојовић и Вук Несторовић говорили су  текст на немачком језику које је припремала наставница  Марија Бешлин, а њима су се  прикључили Никола Вукотић, Вељко Околи Веселић, Ана Мићић и Анастасија Вукотић.
Никола Вукотић, ученик 6.разреда , којег је припремала наставница Драгана Пауновић, казивао је песму Добрице Ерића „Писмо учитељу“.
Рецитал и песме на румунском језику које је припремила наставница Румунског језика са елементима националне културе Мариника Пурић рецитовало је  више ученика четвртог и другог разреда. Стихове песме Eminenți dorim să fim (Одлични желимо да будемо), Teodor Șandru, говорила је Невена Пауновић, ученица 4.разреда.  

Стихове песме Ce minunată-i școala (Ау, што је школа згодна), Љубивоја Ршумовића говорили су следећи ученици:
 Дуња Кањевац, ученица 4.разреда, Страхиња Полић, ученик 2.разреда, Кристина Павловић, ученица 4.разреда, Тадија Микша, ученик 2.разреда.
Предивне стихове песм

е Somnoroase păsărele, Mihai Eminescu говориле су  Нада Весели Околи и Лара Вукотић, ученице 4.разреда.
Стихове песме Frumoasă e țara (Лепа је земља), Grigore Vieru, говорила је Лара Буљугић, ученица 4.разреда.                                                    
Ови ученици су отпевали  песму Țara mea у пратњи учитеља Лућијана Чолака.
Песму“ Школа није зграда“ Милоша Стефановића рецитовала је  Катарина Бошковић, ученица 3.разреда коју је припремала учитељица Родика Стеријан.
Остајте овдје“, песму Алексе Шантића, казивала је Анастасија Вукотић, ученица 7.разреда, коју је припремала наставница Драгана Пауновић.

На крају свечаног програма ученици 4.разреда Лара Вукотић, Лара Буљугић, Невена Пауновић , Нада Веселић Околи, Дуња Кањевац и Кристина Павловић су нам отпевали   песму Povestea de Crăciun  -  Прича о Божићу коју је припремила наставница Мариника Пурић, а у пратњи учитеља Лућијана Чолака.
Тематски пано поводом  јубилеја који је истакнут у холу школе са ученицима седмог разреда, уредио је наставник Милош Савић.

 

Погодака: 480