Леп дан на екскурзији

Објављено четвртак, 01 јун 2023 Аутор Бранкица Савић

Царска бара – Зрењанин-Идвор- Ковачица – 23.5.2023.године

    Агенција „SIM TOURS“ из Београда у сарадњи са агенцијом „ MATIC TURIST“ из Ковина организатори су путовања ученика на екскурзију.

Ученици првог циклуса ( од првог до четвртог разреда) ОШ“Сава Максимовић“Мраморак путовали су на екскурзију предвиђену Годишњим планом школе , у уторак 23.маја 2023.године. У пратњи су били водич групе Вероника  Филиповић, доктор Свето Вукадиновић и учитељи.

 

    Полазак групе био је на време обављен. Ученици су смештени у аутобус на спрат  који је био уредан и чист. Прво смо кренули до Специјалног резервата природе Царска бара. Путовање је протекло без проблема и ученици су уживали у пријатној вожњи и дружењу. Стигли смо до резервата и кренули у обилазак. Обилазак је подразумевао одлазак до пристаништа бродића , где смо имали леп простор да деца седну и одложе своје ствари. Затим су добили безбедносне прслуке и смештени у бродиће. То је било дивно искуство за децу која су уживала у околини и вожњи. Возачи су деци говорили о биљном и животињском свету баре, а они су могли да уживају у погледу и цвркуту птица. Возили су нас до видиковца, који се налази у цнтралном делу резервата, где смо могли са висине да посматрамо цео резерват као на длану. Прелепо искуство и доживљај.Након повратка на пристаниште деца су имала одмор на игралишту за децу, где су им на располагању биле љу

љашке, клацкалице, вртешке и др. После одмора кренули смо у Зрењанин где смо у ресторану „ Камел“  ручали и одморили.

Затим смо  обишли центар града и уживали крај фонтане на тргу и расхладили се сладоледом. Након одмора кренули смо ка Идвору , где смо обишли  Спомен  дом и  родну кућу  научника Михајла Пупина. Ђаци су имали прилике да одгледају филм о Михајлу Пупину , и разгледају изложбу слика. Родна кућа је посебно интересантна ученицима, јер су

могли да виде  намештај и судове  који су се тада користили ( крај 19. и почетак 20.века).

Школа је на поклон од  Кустоса Спомен дома добила на дар јединствену књигу, које нема у продаји , о животу и раду  научника Михајла Пупина.

У Ковачици , која је била следећа дестинација обишли смо Галерију наивне уметности , где смо имали уводно предавање од кустоса галерије. Затим смо разгледали слике наивних уметника где је истакнуто место Зузане Халупове,( биста , штафелај и њене слике).

Деца су могла да одморе у дворишту галерије и одморни крену кући. У Мраморак смо стигли oкo  19часова и 30 минута. Путовање је протекло без проблема.

 

Погодака: 474