Филтер

Обавештење

Обавештавамо ученике и родитење да је Кризни штаб за сузбијање заразне болести КОВИД 19,  на седници одржаној 04.11.2021.године донео одлуку:

Распуст за ученике основних и средњих школа траје од 08.11  до 12.11.2021.године. Први  наставни дан је 15.11.2021.године.

Светски дан детета

Дан примирја у Првом светском рату

Данас, 11. новембра, обележава се Дан примирја у Првом светском рату. Дан који се у Србији од 2012. године обележава као државни празник и нерадни дан. Једанаестог новембра 1918. године Немачка је са држава чланицама савеза Антанте потписала примирје. Иако се рат званично завршио тек 28. јуна 1919, потписивањем Версајског мира, након 11. новембра 1918. године борбе више нису вођене. Зато се тај датум узима као датум завршетка Првог светског рата.  

Дан у Делиблатској пешчари

Ученици из ОШ "Сава Максимовић" ишли су на једнодневни излет у Делиблатску пешчару у организацији наставника физичког васпитања Небојше Томића. Ученици су провели један квалитетан и физички активан дан. Шетајући еко стазама и провођењем времена у шуми,ученици су схватили еколошку и сваку другу важност Делиблатске пешчаре. Након дуге шетње деца се враћају у сам центар Делиблатске пешчаре где проводе своје слободно време уз разне физичке активности а затим одлазе на организован ручак после ког је уследио повратак за Мраморак.

Посета међународној утакмици Партизан - AZ Alkamar

Ученици ОШ "Сава Максимовић" из Мраморка 19.09.2019. посетили су стадион Партизана и бодрили су српски тим против AZ Alkamar-а у
групној фази такмичења лиге европе. Фудбалски клуб Партизан добио је,квалификационом мечу са фудбалским клубом Малатија,казну УЕФ-е да
при наредним утакмицама игра без публике. УЕФ-а је дозволила да деца узраста до четрнаест година могу присуствовати мечевима. Партизан је
покренуо иницијативу у којима је позвао све школе фудбала и све основне школе да поведу своје малишане на стадион,а улазнице су биле
бесплатне. Позиву се одазвала и наша школа из које је ишло једанаесторо ученика уз пратњу наставника физичког васпитања Небојше
Томића и родитеља,Дарка Новичића. Ђаци су се дивно провели и веома им је драго што су имали ту могућност да присуствују сјајном мечу.

Угледни час "Хајдуци и ускоци"

Дана 28.11.2018.године у ОШ „Сава Максимовић" у Мраморку реализован је угледни час, а наставна јединица је Хајдуци и ускоци и роман „ Хајдук Станко“. Час су припремиле наставница српског језика Драгана Пауновић и наставница историје Анита Меза. Часу  су присуствовали   наставница ликовне културе Милица Илић и наставник математике Ненад Кебић. Наставници и ученици 7 -1 разреда на крају часа су анкетирани. Час је одлично прошао. Ученици су учествовали у утврђивању градива везаног за хајдуке, ускоке, књижевност и књижевно-теоријске појмове...     На основу анкета ученика час је био успешан, наставне методе адекватне за одабрану наставну јединицу, а реализација часа текла је спонтано и толерантно. Кроз групни рад ученици су међусобно сарађивали. Наставници су користили и друге савремене методе.

План контролних и писмених задатака прво полугодиште

Дан отворених врата школе

 

Месец и школска година

Дан у недељи

септембар 2018/2019.године

понедељак

октобар 2018/2019.године

уторак

новембар 2018/2019.године

среда

децембар 2018/2019.године

четвртак

јануар 2018/2019.године

петак

фебруар 2018/2019.године

понедељак

март  2018/2019.године

уторак

април 2018/2019.године

среда

мај 2018/2019.године

четвртак

Угледни час

           Дана 17.11.2018. године  у  ОШ „ Сава Максимовић“  наставница историје Анита Меза у сарадњи са наставницом српског језика  Драганом Пауновић   организовале су и реализовале угледни  час на тему  Први светски рат и писци у њему,  у  част стогодишњице примирја у Првом светском рату.  Претходне недеље, као увод и инспирација  за даљи рад ученика,  наставнице су приредиле малу изложбу  о узроцима, току и последицама  рата, о деци и женама као учесницима, као и уметницима који су директно или индиректно учествовали у рату. Све су то преточиле у презентацију на угледном часу. Интеракција ученика и наставника, као  и међусобна сарадња   ученика, била је присутна у већој мери. Нарочито се испољила у деловима  часа где су ученици извлачили питања и на основу одговора правили  групе. Долазило је и до исправљања одговора ученика који су погрешили и  „залутали“ у погрешну групу. За ученике који слабије напредују осмишљени су задаци у складу њихових  могућности,  па су и они били задовољни јер су  активно учествовали у реализацији.

             На основу анкета ученика час је био успешан, наставне методе адекватне за одабрану наставну јединицу, а реализација часа текла је спонтано и толерантно. Ученицима су се допали инсерти из филма „Где цвета лимун жут“ и снимак песме „ Тамо далеко“, а првенствено сарадничка атмосфера и  могућност дискусије на одређене теме. Циљ часа и исходи учења су остварени.

           На крају часа објашњена је симболика „ Наталијине рамонде“, коју су као амблем, на почетку часа,  добили сви ученици и наставници, као и директор школе.

Дан примирја у Првом светском рат

Дан примирја у Првом светском рату, који пада у недељу, 11. новембра 2018. године обележава се првог наредног радног дана, понедељак 12. новембар 2018. године као нерадни и ненаставни дан.

"Dabar 2017."

Од 19. до 24. новембра одржано је Међународно такмичење из рачунарске и информатичке писмености „Дабар“ за ученике основних и средњих школа. Ове школске године такмичењу су се придружили и ученици наше школе. Ученици кроз ово такмичење сазнају како  да решавају проблеме на занимљив и забаван начин. Ученици су се такмичили у 2 категорије  „Дабарчић“ за ученике петих и шестих разреда и „Млади дабар“ за ученике седмих и осмих разреда. Укупно је било 12 задатака које је требало урадити за 40 минута. Задаци су се решавали on-line. Очекујемо резултате такмичења.

Кућица на дрвету у школском дворишту

Ове школске године у нашем двориште краси једна кућица на дрвету, која је направљена за птице.

Кућицу су направили ученици осмог разреда који похађају техничку секцију.

Идеја за кућицу је настала у разговору са ученицима о материјалима, рециклажи и очувању животне средине. Ученици су се сложили да и било лепо урадити нешто за птичице које нам и преко зиме праве друштво. Тако је поред кућице постављена и хранилица, а у плану је постављање већег броја истих.

Ученици редовно проверавају и и допуњују хранилицу храном за птице које доносе од куће.

 

 

„Кључ је у књигама“

24. октобра 2017. године  представници  наше школе посетили су 62. Међународни београдски сајам књига  који се одвијао под слоганом ,,Кључ  је у књигама”.   Шеснаест ученика од петог до осмог разреда  је у пратњи библиотекара и три наставника посетило ову манифестацију посвећену књижевности и писаној речи. Они су веома заинтересовано и са  великим уживањем  обилазили и разгледали штандове различитих  домаћих и страних издавача. Понуда је била богата, занимљива и разноврсна, тако да је свако могао да нађе књигу у складу са својим интересовањем. Књижни фонд школске библиотеке  обогаћен је новим  насловима који су пажљиво одабрани  у складу са програмом, узрастом и интересовањима ученика.  

„Стојиш право браво, браво“

23.11.2016.године  у Основној школи“Сава Максимовић“ у Мраморку у оквиру пројекта „Стојиш право браво, браво“одржано је  предавање  „Превенција и корекција деформитета код деце школског узраста.“ Предавачи Удружења физиотерапеута Ковин Александра Јорданов и Сорин Ивков су ученицима првог и другог разреда презентовали које вежбе да раде да би спречили и кориговали различите врсте деформитета. Ученици су пажљиво пратили презентацију и радили вежбе које су предавачи демонстрирали. Предавање је завршено препоруком ученицима да редовно раде вежбе за правилно држање тела како би спречили настанак могућих деформација.

Ученици на Сајму књига

Ученици ОШ” Сава Максимовић „ су 29.10.2015.г. посетили 60. Међународни сајам књига у Београду.Тема овогодишњег сајма је била„Шта би било да није било“.

Ову културну манифестацију је отворио Емир Кустирица, а Русија је била почасни гост овогодишњег сајма. Посетиоце је очекивало 483 директних издавача од чега 67 из иностранства. Ученици и наставници наше школе су схондно својим интересовањима посетили штандове познатих издавача. Школска библиотека је обогаћена новим издањима издавачких кућа: „ Пчелица“, „Лагуна“, „Евро“, ЈРЈ, „ Књига Комерц“, „ THE ENGLISH BOOK“, „ Geopoetika“.

 Ученици су били задовољни посетом, јер су имали прилику да буду активни учесници Школског дана на 60. Међународном сајму књига.

Библиотекар

Мариника Пурић

ДЕЧЈА НЕДЕЉА НА ЧАСОВИМА ГРАЂАНСКОГ ВАСПИТАЊА

ДЕЧЈА НЕДЕЉА НА ЧАСОВИМА ГРАЂАНСКОГ  ВАСПИТАЊА

Овогодишња Дечја недеља је трајала од5. до 11. октобра 2015. године и њен мото је гласио „Подршка породици-најбоља подршка деци!“.

План контролних и писмених задатака

План писмених и контролних задатака у првом полугодишту школске 2014-2015.године

 

Септембар

 

 

 

Октобар

Новембар

децембар

 

IН

II Н

III Н

IV Н

V Н

I

II

III

IV

V

I

II

III

IV

I

II

III

IV

Пети разред

 

 

 

*24.09.математика,контролни, 5-1,5-2

српски језик, 25.09. тест, 5-1, 5-2

*30.9. енглески језик, контролни, 5-1 , 5-2

 

 

*Географија,5-2, контролни, 13.10.

 

*Немачки језик, 16.10.контролни,

*Српски језик, тест, 20.10.

22.10., *математика, 5-1, 5-2,писмени задатак

*билогија30.10.

*Румунски језик, писмени задатак, 07.11.

*енглески језик,контролни, 04.11.

*Математика, контролни, 5-1, 5-2, 12.11.

 

 

*Српски језик,писмени задатак, 02.12. 5-1, 5-2

*Немачки језик, контролни задатак, 04,12,

*Српски језик, тест, 08.12.

*Биологија, 09.12.

*Математика,писмени задатак, 18.12.5-1, 5-2

 

Шести разред

 

*математика,иницијални тест 09.09.

 

*Биологија, тест, 24.09.

*Математика, контролни, 26.09.

 

*Физика,01.10.

*Српски језик, тест,03.10.

*Српски језик, тест, 10.10.

*Немачки језик, контролни, 16.10.

*Српски језик,писмени задатак, 17.10.

*Математика,

писмени задатак, 21.10.

*Биологија, 22.10.

*енглески језик, контролни

31.10.

*енглески језик, писмени задатак 07.11.

*Физика12.11.

*Румунски језик, писмени задатак,14.11.

 

*Математика, контролни, 19.11.

*Биологија, 26.11.

*енглески ј, контролни28.11.

*Српски језик, тест, 01.12.

*Немачки језик, писмени задатак, 04.12.

*Математика, писмени задатак, 10.12.

*Физика, 12.12.

*Билогија, 17.12.

*Српскијезик,писмени задатак, 19.12.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Седми разред

 

*Математика, иницијални тест09.09.

 

*Српски језик, тест,25.09.

*Математика, контролни 26.09.

 

*Српски језик,писмени задатак,1.10.

 

*Хемија, контролни, 14.10.

7-1/7-2

*Физика, 16.10.7-1/ 7-2

*Немачки језик, контролни, 20.10.

*Математика, писмени задатак, 24.10.

*Српски језик, тест, 28.10.

*Биологија, 29.10.

*Румунски језик,писмени задатак, 07.11.

*енглески ј, контролни, 04.11.

*енглески ј, контролни, 14.11.

*Српски језик, тест, 20.11.

*Математика, контролни, 21.11.

*енглески језик, писмени, 25.11.

*Немачки језик, писмени задатак, 01.12.

*Хемијаконтролни, 02.12.

*Физика, 11.12.

7-1/ 7-2

*Математика,писмени задатак, 12.12.

*Биологија, 17.12.

*Српски језик, писмени задатак, 18.12.

 

 

 

 

 

 

 

Осми разред

 

 

*Српски језик, тест, 17.09.

*Енглески језик,контролни, 25.09. 8-1

*Енглески језик,контролни, 26.09.8-2

 

 

*Физика,контролни,8-1, 01.10.

*Математика, контролни,8-1/ 8-2 03.10.

 

*Физика,8-2, 16.10.

*хемија, 8-1/ 8-217.10.

*Математика,писмени задатак, 22.10.

8-1/8-2

*Немачки језик, контролни, 23.10.

*Српски језик,тест,27.10.

*Српскијезик,писмени задатак 29.10.

*Биологија,03.11.

*Физика,8-1, 12.11.

*Хемија,8-1/ 8-214.11.

*Математика,контролни18.11. 8-1,8-2

*енглески ј, писмени задатак,

20.11. 8-1,      21.11.   8-2

 

*Немачки језик,писмени задатак, 04.12.

*енглески језикконтролни,01.12. 8-1

05.12.8-2

*Српскијезик,писмени задатак, 10.12.

*физика,8-2, 11.12. ,8-1.12.12.

*Математика,писмени задатак, 17.12.

8-1/8-2

*Српски језик, тест, 18.12.

*Биологија 22.12.

 

Дан примирја

alt

Обавештење

Обавештавамо ученике да је дана 11.11.2014.

Дан примирја у првом Светском рату

и да се настава неће одржати.

Отворена врата

У складу са Законом о основном образовању, а у оквиру сарадње са породицом, током првог и другог полугодишта школске 2014 - 2015.године биће организован отворени дан школе сваког месеца, када родитељи, односно старатељи могу да присуствују образовно – васпитном раду.

* НОВЕМБАР, 24.11.2014. године - понедељак

* ДЕЦЕМБАР, 16.12.2014. године – уторак

* ЈАНУАР, 21.01. 2015.године – среда

* ФЕБРУАР, 12.02.2015.године - четвртак

* МАРТ, 12.03.2015.године – петак

* АПРИЛ, 20.04.2015.године – понедељак

* МАЈ, 05.05.2015.године – уторак

Распоред часова нижих разреда

Распоред часова нижих разреда

школска 2014/2015.година

Дан отворених врата

Дан и време отврорених врата наставника

Распоред слободних активности

Распоредслободних активности

Распоред допунске и додатне наставе

Дан примирја у Првом светском рату

Први светски ратје трајао одлета1914. до јесени1918. године. У њему је учествовала већина великих светских сила, груписаних у два сукобљена савеза:Савезника(окупљених окоТројне Антанте) иЦентралних сила.У самом почетку захватио је девет држава: Велику Британију, Француску, Русију, Србију, Црну Гору, Белгију и Луксембург ( на страни Антанте ) и Немачку и Аустро-Угарску ( на страни Централних сила). У рат је до краја ступило укупно 36 држава, с преко милијарду и по становника ( укупно 3/4 становништва ). Све до почетка Другог светског рата ( 1939 ) називан је Великим или Светским ратом.