Великани школе

Објављено субота, 05 март 2011 Аутор Викторија Крничан

Професор Др Дејан Павлов Крецуљ (1927 – 2003.)

Рођен је у Мраморку 08.08.1927.год. Као десетогодишњак преселио се са родитељима у Панчево где је наставио школовање. Са седамнаест борио се на старни партизана све до ослобођења земље. 1948. године је емигрирао у Бугарску и у емиграцији је живео 42 године.

Из богате научно-просветне биографије академика Крецуља, филозофа, научника и политиколога издвајамо тек један део:

Академик Српске академије наука и уметности; Бугарске академије наука и редован члан Међународне академије у Кијеву; директор Института за филозофију при Академији наука у Софији; директор Института за политичка истраживања и модерну друштвену теорију при Бугарској академији наука; оснивач Конвента за европску филозофију и историју под покровитељством УНЕСКО-а; директор Института за стратегијскестудије на Универзитету БК у Београду; члан Европског удружења за истраживање мира и гостујући професор на многим елитним универзитетима; аутор више од пет стотина научних публикација објавњених на двадесет и пет језика.

 

Професор Др Дорина Урош (1935.-)

Дорина Урош је рођена у Мраморку 1935. године. Основну школу је завршила у Мраморку, факултет у Београду, а докторирала је у СР Немачкој из Германистике. Редован је професор на универзитету у Преторији. Бирана је за Декана на факултету у Преторији – Јужноафричкој Републици.

 

Професор Др Драгиша Поповић (1935.-)

Рођен је 1935. године у селу Подгора, Срез Шавнички, Црна Гора. 1946. је колонозиран у Мраморку где је завршио осмогодишњу школу. Докторирао је из области медицинских наука. Редован је професор на Медицинском факултету у Новом Саду. Члан је Руске медицинске академије.

 

Др Миленко Јевтовић (1935.-)

Миленко Јевтовић је рођен у селу Бурлате, Срез Дежевски. Колонизиран је 1946. године у Мраморак где завршава осмогодишњу школу. Докторирао је књижевност.Објавио је више романа међу којима су „Узмаглице“ и „Зимски отац“. Био је главни и одговорни уредник Приштинског листа „Јединство“. Био је председник Удружења писаца Косова у време СФРЈ.

 

Професор Др Драгољуб Живковић (1937.-)

Драгољуб Живковић рођен је 1937. године у селу Радијевићи, СО - Нова Варош. Колонизиран је 1946. у Мраморак где завршава осмогодишњу школу. Докторирао је из области филозофских наука. Редован је професор на Приштинском универзитету. 1983. године објавио је књигу „Карл Маркс и Фридрих Енгелс – живот и дело“.

 

Професор Др Живко Дулановић (1943.-)

Рођен је октобра 1943. године у селу Бистрица, СО – Нова Варош. Колонизиран је са породицом 1946. године у Мраморак где завршава осмогодишњу школу. Докторирао је из области економских наука. Редован је професор на Београдском факултету.

 

Професор Др Војислав Ђурђић (1952.-)

Рођен је 1952. у Ужицу. Осмогодишњу школу је завршио у Мраморку и први је носиоц Вукове дипломе од увођења у ОШ „Сава Максимовић“ у Мраморку. Редован је професор Правног факултета у Нишу. Докторирао је из области правних наука. Биран је за Декана на Правном факултету у Нишу. Објавио је уџбеник за студенте – КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО.

 

Др Калин Спариосу (1961.-)

Калин Спариосу рођен је 1961. у селу Ритишево. Калинови родитељи су просветни радници који су радили у мраморачкој школи коју је Калин похађао. Докторирао је атомску физику у Канади и ради у Центру за васионска истраживања у Лос Анђелесу.

 

Дечији писац Градимир Стојковић (1947.-)

Градимир Стојковић је рођен у Мраморку 03.03.1947. Основну школу је завршио у Мраморку. Добитник је награде „Политикин забавник“ за роман „Хајдук у Београду“ 1985. године, као и награде „Драгојло Дудић“ 1982. године за роман „Рат Новаков и мир“. Аутор је више збирки поезије и прозе за децу, романа и позоришних игара за децу.

Погодака: 6267