Марцишор у ОШ “Сава Максимовић“ у Мраморку 2023.

Објављено петак, 17 март 2023 Аутор Мариника Пурић

У Основној школи „ Сава Максимовић“ Мраморак 1. марта 2023.године обележен је празник пролећа Мărțișor. Ученици наше школе од 1. до 4. разреда који похађају часове Румунског језика са елементима националне културе су плели машнице од црвене и беле вунице.

 


Mărțișor је традиционалан румунски празник који обележава долазак пролећа. Верује се да marcisor доноси срећу. Он је традиционално састављен од црвено-беле машне: црвена боја симболизује зиму, а бела пролеће, а затим се овима придодају други симболи среће: детелина са четири листа, оџачар, потковица, срце. Ови симболи су се носили до процвата дрвета, а затим качили о њихово грање. Уз звуке румунских песама које говоре о овом празнику, легенди о настанку симбола пролећа, марцишора, ученици су слободно стварали. Израђене су честитке са лепим жељама на румунском језику „ O primevara fericita !“ ( Једно срећно пролеће! ) . Извршена је изложба ученичких радова.

 
Сви ученици од 1.до 4. разреда са територије Општине Ковин су позвани да учествују у ликовном конкурсу на тему „Mărțișor“. Конкурс траје до 25. априла 2023.године. Ово је било једно предивно дружење и развијање квалитетних међуљудских односа, упознавање и поштовање обичаја других народа и развијање креативних способности ученика кроз израду симбола пролећа и честитки са лепим жељама.

Погодака: 397