Извештај са једнодневне екскурзије

Објављено петак, 24 мај 2024 Аутор Мариана Драгичевић

МОРАВСКИ КОНАЦИ - СВИЛАЈНАЦ - ЛИСИНЕ – ДЕСПОТОВАЦ

  Датум реализације: 17. 05. 2024.

 Екскурзију реализовало пет одељења:

I – 14 ученика са учитељицом Родиком Стеријан и личним пратиоцем Маријом Глоговац

II – 16 ученика са учитељем Зораном Ђурићем

III/1 – 6 ученика са учитељицом Марианом Драгичевић

III/2 – 10 ученика са учитељем Сашом Мојашевићем

IV – 10 ученика са учитељицом Бранкицом Савић

 У 8.00 кренули смо на пут. Успут смо обновили знање из природе и друштва о равници и равничарским рекама.

Око 9.30 стигли смо у етно село Моравски конаци, где смо време искористили за обилазак етно села и доручак. Ученици су се сусрели са моравским стилом градње у прошлости – XIV век и оруђима за рад у то време.

 

 Следећа дестинација је био град Свилајнац, тј. Дино парк. Ученици су имали прилику да погледају анимацију свемира и Сунчевог система, изглед планете из космоса и одело космонаута, да науче од кустоса музеја ко је први полетео у Свемир. Затим су били у соби -веома интересантној симулацији етапа у развитку живог света на Земљи. Након тога смо прошли кроз пећински свет и упознали прачовека, као и скелете разних врста диносауруса. Затим смо "ушли" у живи свет који нас данас окружује и поставку животиња по континентима. Ученици су имали и слободно време, око пола сата, у Дино парку.

   

Након живописне поставке, пут смо наставили ка водопадима Лисине. Уз пут смо имали прилику да видимо Сењски рудник, улазак у коп и примитивна средства за експлоатацију руде и планинску реку Ресаву, те поново обновима усвојена знања о тим географским појмовима.

Око 15:00 стижемо на водопад Лисине, где смо имали паузу за ручак, а затим смо обишли водопад.

  

 У повратку за Мраморак, стигли смо у Деспотовац где смо обишли Парк минијатура - где смо уз лепо едукативно предавање кустоса музеја и мини квиз на коме су ученици који су дали тачан одговор добили на поклон сувенире у облику магнета, обишли макете српских манастира и манастирских комплеса.

 

 У 20:10 смо стигли у Мраморак.

Погодака: 473