Школска документа

Филтер

Међународни дан борбе против вршњачког насиља

 Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару, под називом „Дан розе мајица“. А све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлс МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде." Ове године обележавамо га 24. фебруара. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње и оснаживање за ненасилно решавање конфликата, односно развијање свести о постојању проблема вршњачког насиља.

Будући да смо у овом моменту у обавези да се придржавамо превентивних мера услед пандемије Корона вируса, ученици наше школе су вај дан обележили активностима током целе недеље.  Ученици нижих разреда су своје доживљаје на ову тему приказивали цртежима и тиме на симболичан начин послали поруке љубави и толеранције. Ученици виших разреда су на часовима одељењског старешине, као и на часовима грађанског васпитања разговарали на тему вршњачког насиља (Шта се назива вршњачким насиљем или злостављањем? Како се манифестује вршњачко насиље? Дали сам и ја био/била у сутуацији да чиним/трпим насиље? Шта вршњаци могу да ураде како би били подршка једни другима?Шта за нас значе појмови толеранција и дискриминација? нека су од питања на које смо покушали да дамо одговор).

На часовима грађанског васпитања ученици су погледали едукативне кратке филмове на ову тему.

Резултати ликовног конкурса Mărțișor

Rezultati   likovnog konkursa na temu Mărțișor šk.2019/20. godine

  1. razred

1.mesto - Maksimović Luka, OŠ “ Đura Jakšić” Kovin

2.mesto- Torda LukaOŠ “ Đura Jakšić” Kovin

3.mesto- Arsenić ĐorđeOŠ “ Đura Jakšić” Kovin

4.mesto – Andrić Ognjen OŠ “ Đura Jakšić” Kovin

  1. razred

1.mesto - Lara Buljugić Oš “ Sava Maksimović” Mramorak

2.mesto- Dunja Kanjevac Oš“ Sava Maksimović” Mramorak

3.mesto- Kristina Pavlović Oš “ Sava Maksimović”Mramorak

  1. razred

1.mesto – Milica Stojanov Oš “ Sava Maksimović” Mramorak

  1. razred

1.mesto – Olivera Durda Oš “ Sava Maksimović” Mramorak

2.mesto- Jovana Nika Oš“ Sava Maksimović” Mramorak

Komisija za odabir radova u sastavu nastavnika likovne kulture Sandra Jovanović  i Milica Ilić zasedala je 30.06.2020.godine.

Napomena:Usled pandemije virusa Covid-19 rezultate konkursa vam naknadno dostavljamo.                                                                                                    

„МАРЦИШОР“ (Mărțișor)

ЛИКОВНИ КОНКУРС ОШ „САВА МАКСИМОВИЋ“ МРАМОРАК

 

ОШ „Сава Максимовић“ Мраморак у оквиру пројекта „Дани Марцишора у Мраморку“, позива  ученике  од 1. до 4. разреда основних  школа  са територије Општине Ковин  на учешће на ликовном   конкурсу   „МАРЦИШОР“  (Mărțișor).

Марцишор је традиционални румунски празник.  Марцишор слави долазак пролећа и поновно рођење природе (борба између зиме и пролећа). Девојке и жене требало би да носе црвену и белу пређу од вуне за срећу и добру нову годину.

Циљ конкурса је развијање креативности и талената код ученика, афирмација и сензибилисање на различитост и мултикултуралност, као и неговање и  подстицање слободе изражавања путем цртежа.  

 Пропозиције

Право учешћа имају ученици основних  школа од 1.  до 4. разреда  са подручја Општине Ковин. 

Тема : Марцишор

Рок и адреса

Ликовне радове досатавити најкасније до 25. априла 2021. године на адресу:

ОШ„ Сава Максимовић“Мраморак, Жарка Зрењанина бр.57

 Награде

 Стручни жири за додељивање награда чине професори ликовне културе .

Три најуспешнија рада  из сваке   категорије,  према оцени стручног жирија, биће награђена поклон књигама и дипломама. Најбољи радови ће бити објављени на сајту.

 Достављање радова школи домаћину до 25.априла 2021. године

Избор радова до краја маја 2021. године.

Збирке

Припрема завршног испита - додатак

На овом сајту такође можете пронаћи корисне информације и припрему за завршни испит:

https://www.mala-matura.com/mala-matura-priprema-za-zavrsni-ispit/

Припрема завршног испита

На следећем сајту можете да користите алате за припрему завршног испита:

 

https://zuov.gov.rs/ucenje-na-daljinu-alati-za-pripremu-zavrsnog-prijemnog-ispita-gotovi-testovi/

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ОСМОГ РАЗРЕДА

Пробни завршни испит одржаће се 26. и 27.марта 2021.године.

Упис у средњу школу

Поштовани ученици и родитељи,

Овде ћете моћи да пронађете информације које су значајне за упис у средњу школу. Трудићемо се да се пронађемо и поставимо све значајне информације које се тичу припреме за завршни испит, предуписних активности, као и све стало што се тиче процеса самог уписа.

Дан државности

Свети Сава

  Поводом Дана Светог Саве у ОШ „Сава Максимовић“ организовано је више активности. Првих дана другог полугодишта ученици са наставницом историје Анитом Меза направили су  више плаката са подацима о пореклу, животу и раду Растка Немањића, Светог Саве. Акценат је стављен на дело  Светог Саве и значај који је донео српском народу.  Споменута су и нека књижевна дела која говоре о Светом Сави и његовом раду. Све то је било само увод за традиционално извођење приредбе поводом Дана Светог Саве - школске славе.
          Реализован је и ликовно-литерарни конкурс у вишим разредима  на тему „Човек је рођен да ради, да трпи и да се бори. Ко тако не чини, мора пропасти“. У нижим разредима тема је била Свети Сава.

         Најбољи радови награђени су на приредби. Наставница ликовне културе Милица Илић, наравно, у сарадњи са учитељима и наставницима изабрала је најинтересантније и оригиналне радове, који су такође награђени. Награђени радови, али и сви остали радови, окачени су у холу школе и направљена је и презентација истих која је приказана гостима.

 Директор у име школе наградио је следеће ученике.

За ликовне радове:        3. МЕСТО _Луна  Токин 3-1              2.МЕСТО_Андрија Гобељић 1-1       1.МЕСТО Јанош Амбруш 4-1

За литерарне радове  у нижим разредима: 3.МЕСТО Никола Вукотић 4-1        2.МЕСТО Јована Ника 4-1      1.МЕСТО Вељко Околи Веселић _4-1

 У вишим разредима за најбоље ликовне радове  награде  су добили:                                                                                                                

3.МЕСТО_ Катарина Симуљ 7-1

2.МЕСТО Мирослав Бањаш5-1

1.МЕСТО_Душан Стојанов 5-1

Најбоље литерарне радове у вишим разредима  написале су:

3.МЕСТО Невена Ивезић 8-1

2.МЕСТО  Анђела Игњатовић 7-1

1.МЕСТО___Анастасија Вукотић 5-1

         После приредбе приредбе сеоски свештеник и вероучитељ Иван Милановић, резао је колач са ученицима осмог разреда.  Публика је уживала и све учеснике приредбе и награђене ученике  наградила аплаузом. Чланови хора са наставницом Виолетом Помар и чланови рецитаторске секције са наставницом  Драганом Пауновић припремили су програм, а презентацију, која је пратила текст, направила је  наставница Драгана Лазаревић. Мали предшколци су такође имали своју тачку (Свети Сава) и показали своје умеће.