Марцишор у ОШ“Сава Максимовић“ у Мраморку 2022.

Објављено понедељак, 07 март 2022 Аутор Мариника Пурић

Дана 28.02.2022. године у ОШ „ Сава Максимовић“ у Мраморку одржане су креативне радионице на којима су израђени симболи пролећа, мărțișor. Ученици наше школе од 1. до 4. разреда који похађају часове  Румунског језика са елементима националне културе.

Mărțișor  је традиционалан  румунски празник који обележава долазак пролећа. Тог дана, дакле 1.марта женама, девојкама и девојчицама поклањају се симболи у знак захвалности. Сматра се да marcisor доноси срећу. Он је традиционално састављен од црвено-беле машне: црвена боја симболизује зиму, а бела пролеће,  а затим се овима придодају други симболи среће: детелина са четири листа, оџачар, потковица, срце. Црвена и бела боја симболизују борбу између зла и доброг, између зиме и пролећа.

Ови симболи су се носили до процвата дрвета, а затим качили о њихово грање.

Уз  звуке румунских песама које говоре о овом празнику, легенди о настанку симбола пролећа, марцишора, ученици су слободно стварали. Њихова креативност се огледала кроз израду накита од хладног порцелана. Мали креативци су израдили разне облике који су након плетења  беле и црвене вунице, мărțișor, качили на њега.

У завршном делу радионице израђене су честитке са лепим жељама на румунском језику  „ O primevara fericita !“  ( Једно срећно пролеће! ) . Извршена је изложба ученичких радова.

Сви ученици од 1.до 4. разреда  са територије Општине Ковин су позвани да учествују у ликовном конкурсу на тему „Mărțișor“. Конкурс  траје до 25. априла 2022.године.

Ово је било једно предивно дружење и развијање квалитетних међуљудских односа, упознавање и поштовање обичаја других народа и развијање креативних способности ученика кроз вајање разних облика.

 

Погодака: 1172